Målgång första Ölandsrundan

35:e Vätternrundan

Vätternrundan 2017

Ibland får man bita ihop - 26:e januari 2019

Hela gänget Vätternrunda 2018 - 9 timmar 40 minuter

Butiken

Tomas Larsson – 49 Vätternrundor och laddar för nummer 50

Att runda Vättern en gång är en bedrift. Att göra det femtio gånger – i rad – är något annat. Möt Tomas Larsson från Öland, landsvägscyklist, naturälskare och levande legend inom svensk motionscykling.

En oväntad start – från oväxlad Monark till världsmästarcykel

Allt började med en klasskamrat. Tomas fick låna kompisens storebrors racercykel – och var fast. Men första loppet? Det gick han i mål på en oväxlad Monark.

– Det var min första Ölandsrunda och mitt allra första motionslopp. De flesta körde på vanliga cyklar, många i vardagskläder – jag minns både kavajer och kepsar. Cykelhjälmar var sällsynta, och de som fanns såg ut som små bananklasar. 

Året därpå investerade han i en treväxlad cykel från Intersport – som han genast byggde om med bockstyre och flaskhållare. Det var med den han körde fler lokala motionslopp, medan kompisarna skaffade moppe. Tomas valde racern.

– Min första riktiga racer var en Puch. Det var på den jag körde min första Vätternrunda. Jag hade den bara i ett år, sen kom världsmästarcykeln – en orangeröd Crescent som jag körde på i 14 år.

Sedan dess har cyklingen blivit en självklar del av livet – först som träning och kamratskap, senare allt mer för naturupplevelsen. Och vägen fram till idag har kantats av både milstolpar och minnen.

49 Vätternrundor – och laddar för nummer 50

1976 var året då Tomas cyklade sin första Vätternrunda. Den tog 14 timmar och 45 minuter, och han var så trött att han nästan somnade på cykeln. Väl hemma utbrast han enligt sin mor: "Aldrig mer!"

– Vi vet ju alla hur det gick med det, säger han med glimten i ögat.

I år cyklar Tomas sin 50:e Vätternrunda i följd – samma år som loppet firar 60 år. Han blir därmed dubbelveteran. Endast 22 andra har gjort lika många rundor eller fler, och en enda person har cyklat alla.

Tomas har samlat på sig otaliga minnen från rundorna. 2017 klarade han 9-timmarsmålet med sitt lag från Färjestadens Motions IF. Året därpå var målet 10 timmar – det gick med 40 minuters marginal, utan en enda punktering och med härlig stämning hela vägen runt sjön.

– Men vissa år har varit riktigt tuffa också. Ett år var det frost på enbuskarna i Gränna, ett annat öste regnet ner i elva timmar. Då fick vi springa i depåerna för att få upp värmen.

Ölands cykeldröm

Som ölänning har Tomas ett särskilt förhållande till sin ö. Han beskriver Öland som ett cykelparadis.

– Vi har fantastiska vägar, ofta i gott skick, och ingen frost som förstör beläggningen. Visst, backarna är få – men vinden har vi gott om!

Han rabblar snabbt upp några favoritvägar: kustvägen mellan Äleklinta och Sandvik, småvägar genom Sandby, Åby, Gårdby och Södvik. Men han delar också med sig av sina smultronställen: Grindmossen med sina näckrosor och chanser till gäddspaning, naturreservaten vid Vipetorp och Mossberga där sipporna täcker marken på våren.

– Ta det lugnt ibland. Stanna och titta på en blomma eller fågel. Det ger så mycket.

Mer än bara teknik och fart

Tomas är inte den som fastnar i senaste prylarna eller avancerad teknik.

– En cykel är en cykel, det viktiga är ATT man cyklar.

Men han uppskattar hur gruppcykling blivit vanligare – inte bara för att det går snabbare, utan för gemenskapen. Den sociala biten är central för honom: träningsrundor med kompisar, fikastopp och skratt.

Däremot är han bekymrad över stressade bilister – särskilt sommargästerna.

– Det är märkligt, de har ju semester. Borde de inte ta det lugnt?

Tips till nya cyklister – och gamla kämpar

Vad är hans bästa tips till den som vill börja med landsvägscykling?

– Ta kontakt med en lokal klubb. Vi på Färjestadens Motions IF har nybörjargrupper och det finns säkert liknande initiativ på andra håll. Cykling är verkligen för alla.

För den som vill bli bättre på långa distanser handlar det om tålamod och träning.

– Mycket distanspass. Man blir bra på det man tränar på. Och pannbenet blir starkt på köpet.

På vintern? Då gäller det att hålla igång så gott det går.

 – Själv kör jag ju racer hela året, säger Tomas. – Men andra kanske föredrar MTB eller gravel i skogen. På Öland går det faktiskt att cykla nästan året runt – det är bara någon vecka här och där när det kan ligga snö. För den som gillar inomhusträning finns trainer eller spinning på gym också.

Fortsätter så länge det är kul

Trots alla år i sadeln finns det fortfarande drömmar kvar. Först på listan: att fullfölja årets Vätternrunda och nå den magiska siffran 50. Sen? Fortsätta njuta.

– Jag cyklar så länge jag tycker det är kul och kroppen håller. Och det är fantastiskt kul nu.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.