- 0 kr
Del 1 i cykelns tre kontaktpunkter.
En av din cykels viktigaste kontaktpunkter är sadeln. Kanske har du hittat hit just för att du letar efter en ny sadel till din cykel. Sadeln du sitter på idag känns hård, du får ont efter en stunds cykling eller underlivet kanske helt domnar bort. Lugn, du är inte ensam. Det är inte lätt att välja cykelsadel. Många letar efter en mjuk och bred sadel, men det kanske inte alltid är rätt. Den stora cykelsadels-guiden hjälper dig välja rätt cykelsadel.
Det finns lika många olika designteorier om sadlar som det finns sadeltillverkare. Vi sammanfattar här teorier från några av dom som vi vet utvecklar sadlar av hög kvalitet och används av både elitcyklister och motionärer världen över, samt över 20 års egen erfarenhet i cykelbranschen.
Vi kommer inte peka ut några speciella sadlar utan detta är mer än allmän guide som beror ämnet "Att hitta rätt sadel". Vi ska inte heller gå in för djupt på kroppens anatomi, men generellt har kvinnor bredare bäckenben än vad män har, därför är det många tillverkare som delar in sadlarna i herr och damsadlar. Men alla är vi skapta olika och det finns sadlar som fungerar precis lika bra för män som för kvinnor.
Även om din gamla sadel känns okej att sitta på ska du inte vara rädd för att byta. En sadels stoppning försämras och materialet blir utnött med tiden. Forskningen kring sadlar går framåt, sadlar utvecklas precis som t.ex mobilen.
Steg 1. Hitta din åkstil
Första och viktigaste steget när du ska välja cykelsadel är att hitta din åkstil. Generellt kan man säga att har du en upprätt sittställning ska du ha en bredare sadel och ju mer framåtlutande eller aggressivare sittställning ju smalare sadel ska du ha. Detta beror på att ditt bäcken roterar framåt när du får en aggressivare sittställning. Sittpunkterna är V-formade och ju mer du lutar framåt ju smalare mellan sittbenen blir det.
Vilka olika sittställningar finns det då? Vi väljer i denna guiden gå igenom 5 olika sittställningar och börjar med den mest upprätta åkstilen.
Upprätt sittställning - Åkstil 5
Som rubriken säger är det här den mest upprätta sittställningen och vanligast bland fritidscyklisten. Du använder din cykel i vardagen för transport till jobbet eller affären och söker en sadel med maximal komfort. Denna typen av cyklist har bredast mellan sittbenen.
Här passar det bäst med en bred och mjuk sadel, stoppad med Gel, foam eller skumgummi. Cyklar du dagligen rekommenderas en gel-sadel som ger högre komfort än det något billigare foam och skumgummit.
Lätt framåtlutande - Åkstil 4
Den lätt framåtlutande cyklisten är oftast en lite sportigare cyklist, kanske tränar du på en hybridcykel eller pendlar till jobbet med en lite sportigare cykel.
Här passar en något smalare sadel än ovan med lite mindre stoppning för en bättre cykelupplevelse.
Framåtlutande - Åkstil 3
Den här åkstilen är vanligast bland entusiaster som tränar på racern eller mountainbiken. Även långpendlare passar in på denna åkstilen.
Här börjar det bli ett betydligt större utbud av sadlar i olika material som t.ex kolfiber och titan och prisbilden blir betydligt bredare. En smalare sadel med stoppning på rätt ställen för bästa komfort. Här är prestationen en viktig del i cyklingen och tiden i sadeln kan bli flera timmar. Här gäller det att hitta en sadel som passar din budget, samtidigt som du vill ha både komfort och en effektiv och följsam sadel. För mindre flexibla person kan en sadel med utskärning som minskar trycket på mjukdelarna vara värt att prova.
Aggressiv - Åkstil 2
Forsar du fram på racern i hög fart med händerna i bocken tillhör du säkert denna åkstilen. Oftast har du sadelhöjden högre än styret och får därmed en kraftigare höftrotation. Du är vältränad, flexibel och seriös i ditt cyklande oavsett om det är racer eller mtb. I den här sittställningen har du högre tryck på sadelns främre delar. En sadel med tydligare profil och något uppböjd baktill kan underlätta den mer framåtriktade höftrotationen i denna ställningen. Även här kan sadlar med utskärning som minskar trycket på mjukdelarna vara värt att kolla på för denna cyklisten.
Aerodynamisk - Åkstil 1
Den mest framåtlutande sittställning är vanligast på en tempo eller triathlon-cykel. Här vill du vara så aerodynamisk som möjligt och med denna kraftfulla sittställning är tvådelade sadlar väldigt populära för att göra cyklingen så bekväm som möjligt.
Åkstil 5
Åkstil 4
Åkstil 3
Åkstil 2
Åkstil 1
Steg 2. Välj ut en sadel som passar din åkstil
När din åkstil är bestämd är det dags att välja ut en sadel för just din åkstil. Beroende på din budget och vilken typ av cyklist du är finns en hel uppsjö av olika material som sadlarna är uppbyggda av. De allra billigaste sadlarna kan kosta från några 100-lappar upp till dom dyraste tävlingssadlar för flera tusen kronor. Det som skiljer är sadelns material, en billigare standardsadel har nästan alltid stål, medans en dyrare racer/mtb-sadel oftast är gjord av kolfiber, dels för viktens skulle och dels för bättre följsamhet, samt att dyrare sadlar kan ha nötningsbeständig polymerförstärkning som förbättrar hållbarheten.
Många som får ont i underlivet letar efter en mjukare och bredare sadel, men borde snarare leta efter en med lite hårdare stoppning i. Det är nämligen så att mellan sittbenen finns känsliga nervtrådar. Sjunker sittbenen ner för mycket i sadeln kommer nervtrådarna utsättas för tryck och resultera i smärta. Har du en för bred sadel kan du stoppa blodflödet ner i benen vilket också resulterar i en obekväm cykeltur.
Eftersom alla människor är olika så finns många sadlar i olika bredder. Så när du hittat din sadel som passar din åkstil och budget är det dags att mäta ut bredden. Det förklarar vi närmare i nästa steg.
Steg 3. Mäta ut rätt sadelbredd
När du valt ut en sadel är det dags att mäta ut vilken bredd som passar just dig. Det kan du göra på olika sätt. Dels är du självklart välkommen in till oss, Färjestadens cykelaffär så hjälper vi dig med det. Dels kan du göra det själv hemma med hjälp av lite kartong, ett måttband och krita.
Så här gör du för att mäta ut sadelbredden hemma.
- Lätt en bit kartong på t.ex ett bord eller annan hård yta. Sätt dig på kartongen i den sittställningen du har när du cyklar. Det kan underlätta att sätta upp fötterna på en stol. Sitt kvar i ungefär 5 minuter så avtrycket blir tydligt.
- Nu kan du resa dig och ta kritan och rita på kartongen så får du fram avtrycket tydligare.
- När du fått fram avtrycken på kartongen kan du mäta från mitten av det vänstra avtrycket till mitten av det högra för att få fram avståndet mellan dina sittben.
Det är detta avståndet som sedan ska vara mellan sadelns sittpunkter. Tyvärr mäts oftast sadlarnas totala bredd, vilket gör det hela lite svårare såklart.
En tillverkare har dessutom olika former på sadeln beroende på hur mycket din höft rör sig när du cyklar. En del sitter helt still och ska då ha den platta sadeln. Genomsnittet rör sig lite och har en sadel med lite rundade kanter och den som rör sig extremt mycket i sidled på sadeln behöver en sadel som är mycket rundade kanter.
Steg 4. Ut och cykla!
Nu när du valt ut din nya sadel och den är monterad på din cykel är det bara ge dig ut och cykla.
Men tänk om det ändå inte är bra efter allt jobb du lagt ner på att välja sadel.
Köper du din sadel hos oss på Färjestadens cykelaffär, antingen i butiken eller i webbshoppen får du prova i 30 dagar och är du inte nöjd med sadeln får du byta eller helt enkelt få pengarna tillbaka.
Självklart är du välkommen in till oss om du vill ha hjälp att välja ut rätt sadel.